Ideer til madplaner til vuggestue og børnehave i november måned
Madplan november
Grøntsager i sæson
Bladselleri, blomkål, broccoli, fennikel, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, kartofler, kinakål, kålrabi, løg, majs, nødder, pastinak, peberrod, persille, persillerod, porre, radise, rodselleri, rosenkål, rødbede, rødkål, skalotteløg, tomater.
Frugt i sæson
Pærer, tranebær, æbler.
Evt.:
Efteråret er for alvor landet, og det er oplagt at begynde, at tænke på at lave en masse forskellige gryderetter. Det kan være en god ide, at printe billeder af forskellige råvarer. Så når man servere en gryderet med forskellige råvarer, har børnene mulighed for at se hvad maden indeholder på billederne.
På rugbrødsdagen kan man have fokus på at tilbyde æg, f.eks. hårdkogt æg, æggesalat eller æggekage. Derudover en slags ost, og en slags fisk f.eks. torskerogn, makrel, rejer, sild etc. og smørbart pålæg med bælgfrugter, f.eks. edamamebønner, hummus, bønnetella. Derudover forskellige tilbud af grøntsager og evt. et stykke frugt.
Madplan uge 1
Mandag:
Bælgfrugt/suppe
Jordskokke/kartoffelsuppe med hvide bøner og friskbagt brød eller brødcroutoner af rugbrød vendt i olivenolie og timian.
Tirsdag:
Fisk
Lasagne med torsk og spinat.
Onsdag:
Kød
Frikadeller, bagte rodfrugter, rødbedetzatziki.
Torsdag:
Bælgfrugt
Fuldkornspizza med tomatsauce lavet med kidneybønner, mozzarella og græskar vendt i olivenolie og finthakket rosmarin
Fredag:
Rugbrød
Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester
Madplan uge 2
Mandag:
Bælgfrugt/suppe
Efteråsgrød/ Altid mæt grød med kold toppet med kold æblegrød og hakkede ristede kerner
Tirsdag:
Kød
Paprikagryde med pølser (gryderet med rød peberfrugt, løg, paprika, hvidløgspulver, tomatpure, hakkede tomater og fløde) med kartoffelmos.
Onsdag:
Fisk
Hjemmelavet fiskefingre med ovnbagte kartofler, ovnbagte haricot verts med olivenolie, timian og sesamfrø til børnehave, ærter til vuggestue, remouladesauce.
Torsdag:
Vegetarisk
Pitabrød med hjemmelavet falafler, krydderurtedressing, salat, majs, agurk, tomat.
Fredag:
Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester
Madplan uge 3
Mandag:
Bælgfrugt/suppe
Blomkål/kartoffelsuppe med ovnbagte kikærter, krydret med olivenolie og hvidløgspulver, friskbagt brød eller rugbrødstave penslet med olivenolie og sesamfrø
Tirsdag:
Kød
Klassisk lasagne (evt. med kylling i stedet for oksekød) og gnavegrønt.
Onsdag:
Fisk
Stegt torskerogn, rugbrød, remouladesauce, gnavegrønt, ovnbagte haricot verts, vendt i olivenolie og sesamfrø til børnehavebørn, kogte ærter til vuggestuebørn,
Torsdag:
Vegetarisk
Quisadillas med linsesauce ( Svits løg, hvidløg i hvidløgspulver, garam masala, spidskommen, koriander og paprika, tilføj revede gulederødder, hakkede tomater og røde linser)
Fredag:
Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester
Madplan uge 4
Mandag:
Bælgfrugt/suppe
Kartoffelsuppe med ærter og flækærter og friskbagt brød bagt med blandt andet kikærtemel.
Tirsdag:
Kød
Kylling i karry med brune ris, og dampet broccoli.
Onsdag:
Fisk
Fiskecurry – f. eks. torsk eller langefilet i fad, på en fyldt sauce med squash, gulerødder, fennikel, hakkede tomater og kokosmælk. Dertil kogte hvedekerner.
Torsdag:
Vegetarisk
Fladbrød med krydderurtecreme, gulerødder og spidskål i julienne stegt med krydderier, ovnbagte kikærter i olivenolie med hvidløgspulver.
Fredag:
Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester