Ideer til madplaner til vuggestue og børnehave i august måned.

Madplaner august

Grøntsager i sæson

Agurk, Aubergine, Bladbede, Blomkål, Bønner, Broccoli, Champignong, Fennikel, Forårsløg, Gulerod, Hestebønner, Hovedsalat, Hvidløg, Hvidkål, Jordskokker, Kålroe, Kartofler (nye), Knoldselleri, Krydderurter, Majs, Majroer, Peberfrugt, Persillerod, Porre, Radise, Rødbede, Rødkål, Savojkål, Spidskål, Squash, Spinat, Tomat.

Frugt i sæson

Abrikos, Blåbær, Brombær, Blommer, Druer, Fersken, Hindbær, Hyben, Jordbær, Kirsebær, Mirabel, Nektarin, Pærer, Ribs, Rabarber, Solbær, Stikkelsbær, Æble.

 

Fokus

August er stadig præget af sommerferie, hvilket betyder færre børn og voksne i daginstitutionerne. Dette giver os en unik mulighed for at inddrage de børn, der er til stede, i madlavningen og skabe et fællesskab omkring maden. Når der er færre børn, er der tid til at lade dem deltage aktivt i køkkenet, hvor de kan lære om ingredienser og få hænderne i dejen.

 Vejret i august er ofte dejligt, hvilket giver os mulighed for at flytte måltiderne udenfor og nyde maden i det fri. Udendørs spisning kan gøre måltidet til en særlig oplevelse, hvor børnene kan opleve naturen og de friske omgivelser, mens de spiser.

Madplan uge 1

Mandag:

Bælgfrugt

Linsedeller med bagte rodfrugtfritter og ærtedip

Tirsdag:

Fisk

Fiskefrikadeller, kogte kartofler, broccoli og remouladesauce

Onsdag:

Kød

Græsk farsbrød med soltørrede tomater, timain og salatost, couscoussalat og blomkålstzatziki*

* Hak blomkål fint i foodprocesser, bland det med græsk yoghurt, hvidløg og ærter

Torsdag:

Bælgfrugt

Falafler, pitabrød, majs, ærter, agurk og krydderurtedressing

Fredag:

Rugbrød

Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester

Madplan uge 2

Mandag:

Bælgfrugt

Fyldte pandekager med linsesauce*, toppet med mozzarella og gratineret i ovnen

* Svits løg i krydderier som paprika, hvidløgspulver og spidskommen, tilføj revede gulerødder, squash og hakkede tomater

Tirsdag:

Kød

Trekantsandwich med kylling og leverpostej, gnavegrønt og krydderurtedip

Onsdag:

Fisk

Hjemmelavet fiskepinde, med sprøde kartofler, ærter og remoulade

Torsdag:

Vegetarisk

Tærte med  champignoner, forårsløg og squash. Rugbrød ved siden af og lidt gnavegrønt

Fredag:

Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester

Madplan uge 3

Mandag:

Bælgfrugt

Kålgryde med karry, spidskål, gulerødder og kikærter, serveret med fladbrød

Tirsdag:

Kød

Kyllingeburger med ærtemos, salat, tomat, agurk, rodfrugtfritter og hjemmelavet ketchup

Onsdag:

Fisk

Ovnbagt laks, kogte kartofler, broccoli og dilddressing

Torsdag:

Vegetarisk

Grød toppet med bananer, friske bær, ristet kokosmælk og yoghurt

Fredag:

Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester

Madplan uge 4

Mandag:

Bælgfrugt

Cottagepie (kødfri) med røde linser, squash og gulerødder

Tirsdag:

Kød

Frikadeller, kartoffelsalat, aspargesbroccoli

Onsdag:

Fisk

Fiskecurry med fennikel, tomater og gulerødder*. Kogte hvederkerner

*Sauce med foråsløg, svitses i olie med karry, tilføj tomater, fennikel, gulerødder, hakkede tomater, kokosmælk og lime. Hæl over torsk i fade og tilbered færdig i ovn.

Torsdag:

Bælgfrugt

Kartoffelpizza* med pesto, dertil ovnbagte kikærter vendt i olivenolie og krydderier

*Lav en tomatsauce med hakkede tomater, kidneybønner, hvidløg, timian og soltørrede tomater

Fredag:

Rugbrød med pålæg, grønt og evt. rester